Ναρκωτικά στην Εφηβεία
Ομάδα μαθητριών: Αριστείδου Ιφιγένεια, Παναγιώτου Ελένη, Πηλλακούρη Αναστασία
Συντονιστής καθηγητής: Νικόλας Νικολάου
Λύκειο Αγίου Αντωνίου
Σχολική Χρονιά 2014 – 2015
«Στην εφηβεία είναι που αρχίζουν οι διαταραχές από τις καταχρήσεις ουσιών για τα περισσότερα άτομα και όμως κανένας δεν ψάχνει από τότε το γιατί.» (Τζόελ Σουέντσεν, Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας, Μπορντό, Γαλλία). Βλέποντας την πιο πάνω δήλωση αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στους νέους της Κύπρου αποφασίσαμε ως ερευνητική ομάδα να ασχοληθούμε με το θέμα και να διεξάγουμε τη δική μας έρευνα για τις απόψεις των εφήβων σχετικά με τα ναρκωτικά στην εφηβεία.
Η απόφαση για έρευνα σχετικά με το θέμα λήφθηκε από τον Σεπτέμβρη μέσα από δικό μας προβληματισμό. Σε πρώτες συναντήσεις που είχαμε με τους συντονιστές εκπαιδευτικούς μας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα των ναρκωτικών ειδικά μετά από την επαφή μας με χρήστες που έρχονται και στο σχολείο μας ή με άτομα που έχουν στο στενό τους συγγενικό περιβάλλον χρήστες ναρκωτικών. Αρχικά ξεκινήσαμε κάνοντας τη δική μας έρευνα για τα ναρκωτικά γενικότερα.
Αφού λήφθηκε η απόφαση στη συνέχεια προσπαθήσαμε να βρούμε στοιχεία για τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν τα ναρκωτικά στους ανθρώπους και ειδικότερα στους εφήβους, αλλά και για το πως ωθούνται στη χρήση. Έγινε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας μέσα από τρεις διαφορετικές έρευνες, κάθε μαθήτρια της ομάδας από μόνη της, μετά αφού συζητήσαμε τα συνοψίσαμε σε ένα ενιαίο κείμενο.
Μετά από την πιο πάνω σύντομη εισαγωγή του θέματος και από απορίες που προέκυψαν θελήσαμε να ασχοληθούμε ενεργά με το θέμα, να μάθουμε λίγα περισσότερα για αυτό, αλλά και να δούμε πώς έχει η κατάσταση στην Λεμεσό. Έτσι αποφασίσαμε να προβούμε στην δική μας έρευνα για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα δικά μας ερευνητικά ερωτήματα. Συγκεκριμένα προσπαθήσαμε μέσα από την δική μας ερευνητική εργασία να απαντήσουμε στο πιο κάτω γενικό ερευνητικό ερώτημα:
Ποια είναι η άποψη των νέων για τους λόγους και τους τρόπους που ξεκινά κάποιος τη χρήση ναρκωτικών;
Για επιτευχθεί αυτό το χωρίσαμε σε επιμέρους ερωτήματα τα οποία αναλύουμε στην πρόταση μας και ετοιμάσαμε δηλώσεις. Μέσα από τα αποτελέσματα μας θα μπορεί να ενημερωθεί ο καθένας για την κατάσταση στην Λεμεσό, αλλά και για τον ψυχολογικό κόσμο και το προφίλ των χρηστών από εξαρτησιογόνες ουσίες. Μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορέσουν οι αρμόδιοι να επιληφθούν του θέματος για την περαιτέρω αξιοποίηση τους.
Ολόκληρη η εργασία εδώ: 02 narkotika stin efivia.pdf (1718500)